Qui som

La primerissima FullaLa Fulla és la revista que edita l'Ateneu Popular de la Fuliola, una entitat sense ànim de lucre que treballa per mantenir la cultura al servei del municipi de La Fuliola i Boldú des del 1979.

 
Des dels primers anys es va proposar d'editar una revista,  de la qual a continuació us en presentem una breu història a partir de la narració de les seves fites més importants reflectida a través de les diferents portades.

  
NAIXEMENT

Als mesos de setembre-octubre de l’any 1982 és quan “La Fulla” fa els seus primers passos, la portada del nº 0 va consistir en els plànols de La Fuliola i Boldú i la seva editorial començava per :

Portada de La Fulla del setembre del 82“Hola ! Som els de La Fulla. Una colla de gent que se’ns va ocorrer fer una revista. No trobeu que en aquest poble feia falta una publicitat nostra, on tots puguem expressar el nostre parer sobre qualsevol tema i que al mateix temps tothom que vulgui se’n pugui enterar?” 

Les ganes i l’entusiasme traspuen les línies precedents amb un equip de redacció capitanejat per l’Ignasi Piera, l’únic director oficial que ha tingut la revista. La presentació de la revista es feu en un acte públic durant unes jornades culturals organitzades per l’Ateneu l’abril de 1983.

Ara bé, s’ha de dir que hi va haver un altre nº 0 , que podríem dir-me fou com un intent de revista: a la primavera del 1979 ja va sortir la primera “revista al servei del poble”, però per a que es materialitzés el projecte vam haver d’esperar uns anys...

 ORGANITZACIÓ DE L’ASSEMBLEA DE L’ACPC  
 
 
El 13 d’abril de 1985 tingué lloc al local social de l’època la celebració l’assemblea anual ordinària de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal, que llavors agrupava 135 revistes locals i comarcals d’arreu de Catalunya, a la qual La Fulla hi pertanyia (i hi pertany) des de l’any 1983.

L’organització d’aquest acte és una fita important dins de la premsa comarcal en general i per La Fulla en particular. Durant l’assemblea es plantejaren diverses ponències, una de les quals fou presentada per La Fulla sota el títol “L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal, on va? Problemàtica de la premsa comarcal.” 
  
 
ES GUANYA EL PREMI “HUMBERT TORRES”  
 

El 5 de maig de 1990, durant la vetllada del Sopar de Sant 
Jordi organitzada conjuntament per Òmnium Cultural, l’Ateneu de Ponent i el Consorci per la normalització lingüística, La Fulla rebé molt gustosament el Xè Premi Humbert Torres, que s’atorga a la premsa comarcal que hagi destacat per diversos motius.

En el cas de La Fulla va ser per “la seva qualitat i trajectòria al llarg dels anys”.

Val a dir que aquest mèrit el vam compartir amb la revista de Lleida “Cap Pont”, que segons tenim constància encara, avui en dia, que també dóna tombs per la vinya de la premsa comarcal.
 

S’ARRIBA AL NÚMERO 50 AMB NOU LOGOTIP

Això succeïa el març de 1991, i la pròpia portada se’n fa un ressó molt lluït fent-ne una edició en color i amb un disseny ideat per en Ramon Pané; aquest també és l’artífex de nou logotip que veu la llum també en aquest número, més modern que encara s’utilitza avui dia, i més artístic ja que la lletra f emula una fulla.

A més de la vessant artística en paper, de la celebració d’aquell esdeveniment en va quedar un mussol de fang (del qual només en va poder disposar membres de redacció i col·laboradors) esperant que ens dongués sort pels pròxims números.
 
 
COLOR A LES PORTADES

La Fulla va evolucionant amb els temps i al novembre del 1994 (a partir del número 67), s’imprimeixen de forma continuada portades en color.

Anteriorment ja s’havien fet algunes proves a un sol color, però el lluïment de colors no arribà fins aquest moment.LA FULLA A LA XARXA

El desembre de1997 La Fulla realitza la seva primera incursió a internet, eren els anys en què internet ja es començava a implantar a les llars i enfilava la seva trajectòria vertiginosa fins  avui en dia. 

Des de la distància, observem que la tecnologia de llavors comparada amb la d'avui en dia no tenen res a veure!
   


i.. 100!

 
No és fins al Juliol del 2005 que no hi arribem: aconseguir les tres xifres.

No és qualsevol cosa, i és que entremig, la revista ha passat de ser bimensual a trimestral i amb algun període d’inactivitat (dels números 92 a 93 va passar un any i mig).

El camí no ha estat fàcil, però no hem d’oblidar que arribar al número 100 sans i estalvis és tota una fita que cal celebrar!
  


LA FULLA 2.0

Arribem a l’octubre de 2012,  absolutament tot passa per internet amb les xarxes socials com a estrelles invitades,  i la revista no se’n pot quedar al marge.  Després d’una parada tècnica de més de dos anys, en que  s’ha anat repensant el model de revista  i analitzant els diferents models de gestió que les noves tecnologies ens ofereixen, neix La Fulla en format digital. S’utilitza un programari que posa a disposició dels seus associats l’Associació Catalana de Premsa Comarcal, dissenyat especialment per a revistes. 

Tot i que s’acaba d’arrancar i encara hi ha decisions per prendre i d’altres que s’han pres que, segurament es rectificaran sobre la marxa, el model de revista és el d'editar principalment en format digital, sense perjudici de que se’n editi una versió en paper, la periodicitat de la qual encara no està establerta.

Seguirem expectants entre tots aquesta nova època i confiem que duri molts anys més!